Retinol: šta je tačno, a šta netačno

Njegova osobina da usporava proces starenja je preko noći osvojila svet kozmetičkih preparata. Time što pomaže u zaglađivanju bora i poboljšanju elastičnosti kože - inače poznatiji kao vitamin A - RETINOL je u OVOM trenutku najvažniji sastojak. Mi razdvajamo činjenice od fikcije vezane za ovaj čudesni sastojak.

Savet
1

Dermatolozi koriste retinol

Tačno je sledeće: Dermatolozi su najpre za negu kože sklone aknama koristili oksidovanu formu vitamina A (retinoinska kiselina), ali su odmah primetili da tretirana koža ima bolju glatkoću i izgleda mlađe. Sada redovno prepisuju retinol za borbu protiv starenja kože. Ovaj sastojak kozmetičkih preparata bio je tema brojnih naučnih studija.
Savet
2

Retinol je vitamin

Tačno je sledeće: Retinol ili vitamin A se prirodno nalazi u jetri, tuni, maslacu, jajima i mlečnim proizvodima. Njegov preteča, provitamin A, se nalazi u voću i povrću kao što su šargarepe, kajsije, urme i spanać. Ovaj vitamin je itekako odgovoran za kvalitet naših kostiju, očiju i kože. Štaviše, provitamin A pomaže koži da dobije blago preplanulu nijansu, a pojačava i njenu hidrataciju. 
Savet
3

Retinol je stabilan

Nije tačno sledeće: Retinol je jako nestabilan molekul. Može promeniti svoju strukturu usled dejstva kiseline, svetlosti ili toplote. Kreme koje u sebi sadrže retinol moraju biti pažljivo formulisane i prezentovane u prilagođenom pakovanju koje će ih zaštititi od sunčeve svetlosti. Ranije je pakovan u aluminijumskim tubama i preporučivao se isključivo za primenu tokom noći.
Savet
4

Retinol ispoljava svoje dejstvo isključivo površinski

Nije tačno sledeće: Retinol ne samo da poboljšava regeneraciju ćelija epidermisa, već i pojačava proizvodnju kolagenih vlakana i glikozaminoglikana, uključujući hijaluronsku kiselinu. Takođe ima pozitivan uticaj na ćelije imunskog sistema kože i melanocite, ćelije koje su odgovorne za pigmentaciju. Osim toga, štiti kožu od enzima koji razlažu njena vlakna. 
Savet
5

Upotreba preparata koji sadrže retinol se ne preporučuje za osetljiv tip kože

Nije tačno sledeće : U poslednje vreme, ovo više ne predstavlja problem. Ljudi koji se bave istraživanjima su unapredili njegov oblik (pro-retinol je jedan od njih), odredili potrebne doze i otkrili sa kojim umirujućim sastojcima se može mešati. Drugim rečima, svi tipovi kože, uključujući i osetljivu, mogu imati koristi od njegovih moćnih podmlađujućih svojstava.